Angelman- Syndrom i seksualnost

Seksualnost predstavlja veoma važnu komponentu kod osoba sa AS, a poznavanje seksualnosti omogućava kvalitetniji život, bolji kognitivni i emocionalni razvoj. Seksualne polne karakteristike kod osoba sa AS se normalno razvijaju dok postoje varijacije kada je u pitanju pubertet (prerani pubertet, kasni pubertet 1-3 godine). Pubertet može početi sa 8 godina a u nekim slučajevima može početi u dvanaestoj ili trinaestoj godini.

 Važni aspekti na koje treba da obratimo pažnju su:

1. Seksualno zlostavljanje
2. Masturbacija
3.Kontracepcija
4. Ginekološki pregledi
5. Higijena
6.Veze i odnosi 

Znanje o ovim aspektima će omogućiti osobama sa AS da se bolje adaptiraju, odnosno da izbegnu  negativne strane seksualnosti i da na pravilan način nauče kako da funkcionišu unutar ove oblasti. 
Seksualna edukacija je veoma problematična kod osoba sa AS, ali je veoma značajna.

O čemu treba da ih edukujemo?

1. Delovima tela
2. Anatomske razlike između dečaka i devojčica
3. Učenje prihvatljivih oblika ponašanja u kontekstu seksualnosti (masturbacija, menstruacija, seksualne aktivnosti)
4.Učenje granica u međuljudskim odnosima

Osobe sa AS su veoma ljubazne, tople, sklone grljenju pa je zato važno na vreme ih edukovati i tako uraditi prevenciju mogućeg seksualnog zlostavljanja od strane nepoznatih osoba. Kod osoba sa AS često je prisutna epilepsija, a lekovi koje uzimaju znatno mogu da utiču na menstrualni period  i sam pubertet, iz tog razloga mnoge osobe sa AS zahtevaju dodatne medikamente. Menstrualni i predmenstrualni simptomi su uobičajeni kod devojčica sa AS. Najčešće se menstruacija kontroliše hormonalno, tako da u ovom aspektu devojčice sa AS imaju retko probleme u školi i kod kuće. Najviše problema imaju sa mensturalnom higijenom i uglavnom im je potrebna puna pomoć. Kod osoba sa AS u kontekstu kontracepcije najčešće se uključuju oralna kontraceptivna sredstva kao i progesteron. Ginekološki pregled se preporučuje u 21. godini i on obuhvata pregled grudi i karlice. Higijena polnih organa je veoma značajna, pogotovo kod devojčica u toku menstruacije, a u ovom delu žnačajnu ulogu igra poznavanja delova tela odnosno upoznavanje anatomskih razlika između devojčica i dečaka. 
Edukacija na polju seksualnosti je izuzetno značajna, jer samo pomoću dobre edukacije možemo adekvatno da odreagujemo i time sprečimo neželjene reakcije u ovom aspektu života i na taj način poboljšamo kvalitet života osoba sa AS kao i njihovih staratelja.

0 Comments:

Постави коментар