Angelman sindrom i odrastanje



Kada je u pitanju odrastanje osoba sa Angelman sindromom, generalno se ne očekuje pogoršanje mentalnih funkcija. Psihičko i fizičko zdravlje ostaju u dobrom stanju. Odrastanje osoba sa AS može da dovede do učestalijih Epi napada, tako da tokom odrastanja dolazi do korekcija unutar medikamentne terapije. Problemi koji mogu da se jave su najčešće gojaznost i ataksija. 

Ataksija se opisuje kao nedostatak koordinacije mišića tokom voljnih pokreta, poput hodanja ili podizanja predmeta. Ataksija može uticati na pokrete, govor, pokrete očiju i sposobnost gutanja. Posebno je važno ohrabrivati dete na hod kako ne bi izgubilo sposobnost kretanja. 
Ataksija može uzrokovati:
  • Lošu koordinaciju
  • Nestabilan hod 
  • Poteškoće s motorikom kod jela, pisanja ili zakopčavanja odeće
  • Promene u govoru
  • Nistagmus
  • Otežano gutanje
Vežbe za ataksiju:

1. Vežbe jačanja muskulature
2. Vežbe istezanja
3. Vežbe za kordinaciju

Stručnjaci koji su u dodiru sa decom koja imaju Angelman sindrom treba da budu upućeni u problem skolioze i da na vreme reaguju kako bi sprečili progresiju. 

Glavni problemi u odrastanju su zadržavanje oblika ponašanja koji se javljaju u detinjstvu, gubitak kontrone i teškoće u ponašanju. Zbog ovih problema često se roditelji odlučuju za medikamente koji značajno mogu da utiču na zdravlje mladih osoba sa Angelman sindromom. Životni vek osoba sa Angelman sindromom ne pokazuje drastično smanjenje u odnosu na tipičnu populaciju. Procenjuje se da neke osobe sa AS žive preko 70 godina. 
Korisni linkovi :

0 Comments:

Постави коментар